Fietsen & Fun op Formentera

Fietsen & Fun op Formentera – Wie kent het kleine zusje van ons geliefde eiland niet? Formentera!
Mocht je dit heldere juweeltje niet kennen, dan leer je haar snel genoeg kennen bij een bezoek aan Ibiza.

Je kunt er voor kiezen om op Formentera te verblijven of een dagtochtje naar het mooie eilandje te maken. Formentera is een klein eiland ten zuiden van Ibiza.
Ibizencos vieren vakantie op dit eilandje om even de ‘drukte’ te ontvluchten van Ibiza.
Volgens verschillende meningen geeft Formentera nog weer hoe het 30 jaar geleden op Ibiza ging.

Fietsen & Fun op Formentera

Op Formentera vind je twee zoutmeren en een mooie natuurlijk, ook vind je er zoutmijnen.
Er zijn weinig luxe hotels te vinden op Formentera, dit is meteen handig te weten wanneer je op Formentera zou willen verblijven. Geen Hard Rock Hotels of Ushuaia’s op Formentera.

Facts:
Geen stoplichten op het 83 km2 grote eiland en geen campings te vinden! 🙂
Van links naar rechts is het eiland ongeveer 20 km lang.

Havenplaats
La Savina is de havenplaats van Formentera en meteen de doorgangsplaats.
Aangekomen met een boot in La Savina – er is geen vliegveld – vind je er talloze tentjes met vervoersmiddelen die je op het eiland goed kunt gebruiken. Met name fietsen en scooters zijn erg populair!
Er ligt bij La Savina een modern vakantiecomplex, excuses voor als ik mij vergis maar dit heet geloof ik Hotel Lago Dorado. In La Savina vind je verschillende barretjes en restaurantjes. Maar dit is niet erg noemenswaardig, hier blijven de bezoekers van Formentera dan ook niet. Die huren een vervoersmiddel en trekken meteen verder het eiland over!

Tip: ga je een dagje met de Ferry, kijk dan meteen even wanneer de laatste vertrekt anders kom je Formentera pas de dag er na af 🙂 En ga een beetje vroeg anders heb je vaak snel spijt dat je niet eerder bent vertrokken!
Vertrektijden wijzigen vaak dus het is geen vast gegeven als je al eens geweest bent dat de Ferry weer rond dat tijdstip vertrekt.

ferry ibiza

Wat kun je op Formentera doen?
Niet heel veel om te beginnen, maar wel veel genieten. Genieten van het landschap, de natuur, het heerlijk helderblauwe Caraïbische water. Echt waanzinnig om te zien zo ontzettend helder dat je bijna geen idee hebt dat je in de Middellandse zee zwemt.

Waar je niet aan ontkomt per fiets of scooter die je kunt huren in La Savina is dat je bij het verkennen van het eiland door een beschermd natuurgebied komt, bij het passeren moet je hier dan ook betalen.
De officiële naam van dit natuurreservaat is Parc Natural de Ses Salines een werelderfgoed van de UNESCO dat ook de zoutpannen van Ibiza omvat.

Tussen Ibiza en Formentera van kaap tot kust gedijen op de zeebodem behalve waardevolle koraalriffen ook de grootste velden Posidonia zeewier. De officiële naam van dit gebied heet natuurreservaat Els Freus.

Formentera

Dit zeewier kennen we overigens wel, want dit is een bonk ergernis als het aanspoelt op Ibiza zelf na zwaar weer. Overigens is het alleen maar goed dat we soms door dit zeewier moeten ploeteren, het is namelijk een levendige natuur op en rond Ibiza!

Het verhaal gaat dat al het zeewier afkomstig is van één wortel onder water, de grootste plant ter wereld..

Even terug naar de fiets/scootertocht over Formentera, je komt al snel langs zoutmeren en dit merk je ook aan de zoute lucht. Links en rechts is de zee te zien die je leid naar prachtige stranden.
Het helderblauwe water blijft de aandacht trekken.
Er zit veel zuurstof in het water door het zeewier en door de warmte van de zon en de leefbaarheid onder water is het een leefgebied voor barracuda’s, zeeschildpadden en dolfijnen en monniksrobben.
Prachtig!

Je kunt er ook voor kiezen om de zoutlagunes te bekijken als je richting San Francesc gaat, je kan mocht je van de natuur houden beter de fiets pakken en route 7 keizen van de Circuitos Verdes oftewel de Groene Routes. De afstand is ongeveer 2 kilometer. De 800 meter lange weg Cami de S’Estany loopt gelijk aan de lagune en je ziet daar een prachtig kustmeer verschijnen.

Rammelende maag
Na al het rondkijken en genieten van Formentera gaat ook de inwendige mens een rol spelen.
Een absolute aanrader is op Playa de Ses Illetes, dit is het strand waar je de herkenbare witte vuurtoren zien als je aankomt op Formentera. Het restaurant heet El Moli de Sal en ligt wat hoger gelegen zodat je werkelijk een geweldig uitzicht over de zee naar Es Vedra en Ibiza hebt.
Het is niet goedkoop, maar wat zo ongeveer de slogan is geworden “dat is Ibiza nergens”

Formentera Ibiza

Kosten
De kosten van zo’n dagje Formentera. Gemiddeld genomen ben je ongeveer 5 tientjes kwijt om het vervoer per Ferry te regelen. Hoe goedkoper de Ferry, hoe langer je er over doet. Fijn is als je binnen een half uurtje op Formentera staat. In Eivissa zelf vind je diverse kraampjes die de overtocht aanbieden voor een vaste prijs.
Een fiets huur je op het eiland voor € 5,00 een scooter vanaf ongeveer € 22,00 een auto is niet aan te raden!

Stranddagje op Formentera
Wil je geen cultureel dagje maar gewoon lekker genieten van het strand op Formentera dan heb je na aankomst in La Savina dichtbij enkele stranden. (Wel weer een fiets huren)  Platja de Ses Illetes of de baaien van S’Espalmador.
Aangekomen in La Savina en een fiets gehuurd te hebben ga je meteen links het eiland op. Je komt hier vanzelf op dit prachtige strand uit na een tochtje langs de zoutmijnen en richting het noorden aanhoudend.
Naturisten kunnen terecht op het strand van Platja de Llevant, dit is een officieël naturistenstrand.
Platja de Ses Illetes is herkenbaar aan de kleine eilandjes die ervoor liggen, waar je naartoe kunt zwemmen en zelfs op kunt klimmen.
Er liggen veel luxe jachten voor de kust van Formentera!

formentera beach

Filmpje

Mascha Feoktistova is een bekende beautyblogger in Nederland die in 2015 zes dagen lang het eiland heeft bezocht samen met haar vriend Gregor. Ze verbleven hierbij in het Hard Rock Hotel in Playa d’en Bossa. Samen bezochten ze tijdens hun Ibiza trip Formentera waarbij ze een scooter huurden om het eiland te verkennen. Om toch wat sfeer te proeven en het leuk gefilmd terug te zien, want dat kan Mascha zeker wel als bekende vlogger, delen we hier haar vakantiefilmpje!
Heerlijk toch om dit allemaal te zien, zo krijg je er extra veel zin in!

Dank aan Mascha Feoktistova – www.beautygloss.nl 


Mochten jullie nog vragen hebben of tips willen ontvangen over je Ibiza trip, stuur ons dan een bericht of stel een vraag onder dit artikel! 

2 gedachten over “Fietsen & Fun op Formentera

 • 10 juni 2016 om 11:00
  Permalink

  Ola,

  Ik ga met 6 vriendinnen een dagje naar Formentara en we willen graag (electrische) fietsen huren.
  Ik heb gezocht maar kan geen tel no of iets vinden om te reserveren. Hebben julli een adres om electrische fietsen te huren?

  Alvast bedankt,
  Elise

  Beantwoorden

Geef een reactie