Wie kent de Pitiusen?

Wat iedereen waarschijnlijk wel weet is dat Ibiza behoort tot de eilandengroep “de Balearen”.
De Balearen bestaan uit zes eilanden, waarvan de grootste Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn. De overige kleinere eilanden zijn Cabrera en Dragonera.

Pitiusen

Ibiza en Formentera, de westelijkste Balearen, hebben samen echter ook nog een andere naam:
Ze heten samen de Pitiusen, Pityusen of Pijnboomeilanden. De omringende kleinere eilandjes (zoals Es Vedra) horen hier ook bij. De Spaanse benaming is “Las Islas Pitiusas” Hier onder zie je een kaart van de Balearen met een circel om “Las Islas Pitiusas”:

Pitiusen kaart

De naam Pitiusen is afgeleid van van het Grieks woord voor pijnboom. De eerste ontdekker van de eilandengroep (Plinius de Oudere), gaf deze naam naar aanleiding van de vele pijnboombossen die hij op het eiland ontwaarde.

Plinius de oudere

Geef een reactie