Blauwe haai in haven Mallorca

Blauwe haai in haven Mallorca – Palma de Mallorca – Voor de kust van het Spaanse toeristeneiland Mallorca is de politie druk in de weer met een blauwe haai. Het dier raakte woensdag verzeild in de haven van het plaatsje Porto Pi, waar de politie er aan te pas moest komen om de haai weer naar open water te bregen. Een dag later dook het dier echter opnieuw op in de haven en moest de Guarda Civil weer in actie komen. Haaien worden rond Mallorca vaker gezien, maar niet vaak komen ze zo dicht in de buurt van de kust. Blauwe haaien kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, maar aanvallen komen maar zelden voor. De haai werd eerder deze week al eerder gespot en vastgelegd door ooggetuigen. De blauwe haai kan tot vier meter groot worden. Mallorca ligt op ongeveer 150 km van Ibiza.

Bronnen:
Telegraaf.nl
Diariodeibiza.es

Porto Pi:


Blauwe Haai

Blauwe haai in haven Mallorca
De grote blauwe haai (Prionace glauca), ook wel “blauwe haai” genoemd, is een haai uit de familie der requiemhaaien (ook wel roofhaaien, Carcharhinidae), de familie die verantwoordelijk is voor de meeste aanvallen op mensen. Toch beschouwen veel duikers de grote blauwe haai als niet agressief, als een dier dat gemakkelijk afgeweerd kan worden.

De haai komt voor in de gematigde en tropische diepzeeën en zoekt zijn prooi aan de oppervlakte. Ze geven de voorkeur aan de koudere wateren en komen niet voor in de Golf van Mexico en de Rode zee. Deze haaien kunnen grote afstanden afleggen bijvoorbeeld van New England tot Zuid-Amerika. De haai komt voor in de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische (sporadisch maakt ook weleens een exemplaar een uitstapje in de Noordzee) en Indische Oceaan) en in de Middellandse Zee.

De blauwe haai is een zoutwatervis die voorkomt in een subtropisch klimaat. De diepte waarop de soort voorkomt is maximaal 350 meter onder het wateroppervlak. Het dieet van de blauwe haai bestaat uit kleine vissoorten van de open zee en inktvissen (vooral pijlinktvis), maar ook kreeftachtigen, andere haaien en zeezoogdieren (waarschijnlijk als kadaver) en zeevogels.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_blauwe_haai)

Geef een reactie