Xylella bacterie aangetroffen op Ibiza

Xylella bacterie aangetroffen op Ibiza – Op Ibiza is de Xylella bacterie aangetroffen. Het is daarom verboden om plantaardig materiaal mee te nemen vanaf het eiland. De meest agressieve soort van deze plantenbacterie is aangetroffen op het eiland. Op Ibiza is de bacterie aangetroffen in een Lavendel. Onlangs heeft dezelfde bacterie in zuid Italië nog een miljoen olijfbomen geveld.
Xylella
De Xylella-bacterie leeft in de houtvaten van geïnfecteerde planten. De bacterie kan zich verplaatsen tegen de sapstroom (transport water van wortels naar blad) in. De sapstroom raakt verstoord en grote delen van de kroon of het loof verdrogen die daardoor afsterven. Voor zover nu bekend, wordt de bacterie niet via zaad overgedragen.

De symptomen variëren per gewas. Afstervende takken, bruine bladranden, bruine plekken met afstervend bladweefsel en bladvergeling. Planten kunnen ook lang besmet zijn zonder dat symptomen zichtbaar zijn. Veel planten vertonen nooit symptomen.

Xylella fastidiosa is een Gram-negatieve, niet sporenvormende, staafvormige bacterie. Taxonomisch gezien is het een ingewikkelde soort die uit diverse groepen bestaat. Op dit moment zijn vier ondersoorten beschreven: X. fastidiosa subsp. fastidiosa, X. fastidiosa subsp. multiplex, X. fastidiosa subsp. sandyi en X. fastidiosa subsp. pauca. Iedere ondersoort kan meerdere waardplanten aantasten. De bacterie kent ruim 300 waardplanten. Een lijst met EU waardplanten wordt regelmatig bijgewerkt en is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Geef een reactie