Winactie – Illes Balears: toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars

Winactie – Illes Balears: toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars – Wij geven drie exemplaren weg van het boek Illes Balears, een literaire reisgids over schrijvers en kunstenaars die op Ibiza en de andere Balearen hebben gewerkt. Denk aan Jan Cremer, Cees Nooteboom, Theo Kars en Esther J. Ending. Laat ons in een reactie onder dit bericht of op Facebook weten wat volgens jou de baai met het beste strand is om een fijn boek te lezen. De winnaars worden bekend gemaakt op 27-04-2017

Illes Balears: toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars

Lang voordat Ibiza en de andere Balearen, Mallorca, Menorca en Formentera, uitgroeiden tot een geliefde vakantiebestemming, waren zij al ontdekt door schrijvers en kunstenaars uit heel Europa. Zij lieten zich verleiden door het mooie weer, de lage kosten van levensonderhoud en de relatief grote vrijheid, die het hun mogelijk maakte om in alle rust te werken. Althans: als zij de verlokkingen van het bruisende nachtleven en de goedkope drank konden weerstaan.

Met name Ibiza heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars gehad. In de jaren dertig leek het voor Joodse schrijvers en kunstenaars als Walter Benjamin en Raoul Hausmann de ideale plek om zich te verschuilen voor de nazi’s. Rond 1960 werd Ibiza bestormd door zowat de volledige Nederlandse kunstscene, die aan de benauwde naoorlogse sfeer in Nederland wilde ontsnappen. Uiteenlopende schrijvers als Cees Nooteboom, Bert Schierbeek, Esteban López (ja, ook een Nederlandse schrijver) en Jan Cremer streken er voor korte of langere tijd neer. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig volgden Remco Campert, Alain Teister en Theo Kars.
Dat was ook de periode dat in het noorden van Ibiza, ver weg van de hoofdstad, een klein blond meisje opgroeide tussen de oorspronkelijke Ibicenco’s en de volgelingen van Bhagwan. Hoe dat was, heeft Esther J. Ending beschreven in haar roman ‘Een eigen eiland’, die tegenwoordig als ‘Kind van Ibiza’ in de winkel ligt.
Dat de aantrekkingskracht van Ibiza nog lang niet is verdwenen, blijkt wel uit alle thrillers die de laatste jaren op het eiland zijn gesitueerd.

Hans van der Klis en Hein Aalders hebben onder de titel Illes Balears voor uitgeverij Bas Lubberhuizen een boek samengesteld over de kunstenaars die in het verleden op Ibiza en de andere Balearen hebben gewoond en gewerkt. Naast eerder genoemde schrijvers komen ook beroemde namen als George Sand, Albert Vigoleis Thelen, Ruben Darío en Robert Graves en Nederlandse schrijvers als Rie Cramer en Adriaan Jaeggi aan bod. Jan Cremer, die op Ibiza Ik Jan Cremer schreef, heeft speciaal voor deze uitgave een kort verhaal geschreven. Daarin blikt hij terug op zijn verblijf in de stadswijk Sa Penya.

Meer informatie is te vinden op: http://www.lubberhuizen.nl/illes-balears

Winactie - Illes Balears - toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars

Eén gedachte over “Winactie – Illes Balears: toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars

Geef een reactie