De onbekende schoonheden van Ibiza

De onbekende schoonheden van Ibiza – Prachtige ongerepte natuur vinden we in het noorden van Ibiza. Veel mensen komen om te feesten naar Ibiza en verblijven daarvoor dikwijls in het zuiden van Ibiza.
Maar vergeet niet dat het noorden echt bijzonder is en de moeite waard is om te zien!

Sant Joan behoort tot de meest onbekende gebieden van Ibiza, door de populariteit van de feesten op Ibiza verblijf je niet zo snel in het noordelijke deel van het eiland.
Wat dan ook niet – of juist wel – verwonderlijk is, is dat Sant Joan slechts 12.000 toeristische bezoekers per jaar trekt. In vergelijking met de miljoenen vliegtuigstoelen die elk jaar geboekt worden is dit een nihil aantal. Maar omdat Sant Joan ook zo weinig toeristen trekt is het misschien juist wél de bestemming om te bezoeken.
Het stadje zelf heeft maart 5500 inwoners.
Wil je traditioneel Ibiza zien? Zet Sant Joan dan op jouw lijstje dit jaar.

Werkelijk prachtige natuur!
De natuur is echt geweldig adembenemend mooi in de omgeving van Sant Joan, de natuur is ongerept en nog erg ruig te noemen.
Mooie heuvels, dalen, prachtige uitzichten, groene velden. Ibiza is prachtig!
De uitzichten op zee zijn echt fenomenaal en onvergetelijk!  De kustlijn van Sant Joan is oogstrelend, van prachtige rotspartijen tot rustige strandjes. Ibiza has it all!

Ibiza San Joan

Inspirerende omgeving
Buiten de natuur had het gebied ook aantrekkingskracht op hippies en rustzoekers die naar het eiland trokken, zij wonen nog in de oude boerderijen in de omgeving. Ook wel de finca’s. In deze omgeving worden niet voor niets veel retreats gehouden. Voor de zomertoeristen zijn er op de afgelegen stranden chiringuitos te vinden en leuke barretjes op het strand. Ook verschillende bed & breakfasts zijn vindbaar op het eiland in deze omgeving en enkele hotels.

maria san joan

Markt
Elke zondag is het markt in Sant Joan, waar je organische producten van Ibiza kunt kopen maar ook ambachtelijke artikelen en producten.
Zo kun je er ook lokale biertjes kopen.

ibiza beer

Feestelijkheden
Spanjaarden vieren elk jaar San Juan op 24 juni, een feest van christelijke komaf met een heidens tintje. Hiermee wordt het begin van de zomer gevierd door de Spanjaarden.
Ze vieren het feest met vuur, dit komt door de belangrijkste reden van het feest om de zonnekracht te versterken die vanaf 21 juni afneemt.
De Spanjaarden zijn deze avond/nacht graag samen met familie en vrienden om het te vieren.
Op Ibiza zijn de vreugdevuren vaak een georganiseerd tafereel, met muziek en gezelligheid word de avond omlijst waar na om middernacht de zuiveringsceremonie kan beginnen.
Traditie is dat je iets in het vuur gooit, iets wat je niet meer wilt, een papier met iets wat je wilt veranderen, iets wat niet meer bij je hoort. Daar na spring je drie keer over het vuur heen.
Op Ibiza bij Sant Joan word het ook aan de baaitjes gevierd, dan gooien ze drie muntjes in het water waarbij je bij iedere  munt een wens mag doen.
Sant Joan dankt zijn naam aan het feest, of andersom, want speciaal ter gelegenheid van San Juan vinden er speciale feestelijkheden plaats rondom en in het dorp.
Om middernacht vinden de traditionele  ‘els nou foguerons’ plaats, oftewel de negen vreugdevuren. Waaghalzen springen over elk vuurtje heen en bij ieder vuurtje laten zij een ‘chapter uit het leven’ achter zich en bij het nieuwe vuurtje verwelkomen zij al het nieuwe in het leven. Degene die niet zo waaghalzerig zijn proeven van de ‘bunyols’ (mierzoete lekkernijen van deeg) en de ‘vi pagés’ oftewel de wijnen van Ibiza.

Prachtige idyllische kerkjes
San Juan heeft meerdere kerkjes als gemeente verspreid over verschillende dorpjes (parochie). De kerkjes stammen af uit de 14e eeuw en waren multifunctioneel destijds.
Ibiza kent een rijk verleden aan veroveringen en piraterij en maakten destijds deel uit van de nu historische vestigingswerken. De kerkjes werden ingezet als verdediging tegen aanvallen van piraten, maar dienden tegelijkertijd als schuilplaats voor de parochianen als de vijand toesloeg.
Naast de gelovige functie en de beschermingsfunctie waren de kerkjes ook sociaal functioneel, vaak met een mooie veranda/terras centraal in het dorp kwamen mensen bij een om elkaar te ontmoeten. De kerkjes lagen ook allemaal aan een klein pleintje. Juist rond de kerkjes ontstonden de dorpen die er nu nog zijn.

sant joan

Spijs en drank
Natuurlijk is er ook wat te eten en te drinken in Sant Joan en is Vista Alegre een populair restaurant/eetgelegenheid om even op krachten te komen.
Dit alom bekende restaurant en plaatselijke ontmoetinspunt trekt zowel toeristen als alternatieve zoekers, omdat ze ook tofu burgers en guarana-drinks serveren.
Vroeger werden hier wilde feestjes georganiseerd, maar vandaag de dag geopend van 9.00 – 22 uur ’s avonds voor een hapje en een drankje. Enne.. de café con leche mag hier niet overgeslagen worden!

Ibiza-San-Juan-restaurant

FILMPJE:

Geef een reactie