Het verhaal achter de steenmannetjes

Het verhaal achter de steenmannetjes

Nee we schrijven hier geen kinderboek, al lijkt de titel van dit bericht anders doen vermoeden. 
Op Ibiza en Formentera zie je de steenmannetjes namelijk op de gekste plekken, ze zijn overal, een vreemd fenomeen misschien als je nog niet eerder op Ibiza bent geweest. Het went al gauw.. 
Maar dan rijst toch de vraag “wat zijn dat nou eigenlijk voor dingen?”

Steenstapels worden al eeuwenlang gemaakt, soms zijn ze al honderden jaren oud. Van origine dateert dit fenomeen vanuit de bronstijd. 

Men maakte destijds steenstapels om doodskisten, botten of as van overledenen in te plaatsen. Deze werden vervolgens op een opvallende plek geplaatst boven of buiten het dorp waar de overledene had gewoond. 

Je komt ze hedendaags tegen in allerlei formaten van ongeveer 30 centimeter hoog, maar soms even lang als een volwassen mens. 

Oriëntatiepunt
In de bergen zie je ze ook veel, de steenmannetjes, ze dienen hier als oriëntatiepunt. Je komt ze zo overal ter wereld tegen, wat te maken heeft met de verschillende culturen. Want per cultuur verschilt de gedachte achter de steenmannetjes. 

In het boeddhisme bijvoorbeeld, hebben de steenmannetjes een heilige betekenis.
In de Westerse culturen een oriëntaitepunt of bewegwijzering en volgens de griekse mythologie zijn ze ontstaan door goden toen Hermes voor het gerecht stond. 
Onze Scandivische buren hebben steenmannetjes als bescherming tegen de trollen en de Eskimo’s gebruiken steenmannetjes ter bevordering van de jacht op rendieren. Een heilige betekenis dus. 

Vandalisme en spiritualiteit
Omdat de steenstapeltjes een heilige betekenis hebben en uit respect hier voor, maar ook voor hetgeen om ons heen door anderen ontstaan is moeten de steenstapels met rust worden gelaten. Ze zijn door mensen gemaakt met een bepaalde gedachte en gevoel, eenmaal omgevallen moet je ze niet opnieuw maken.
Ze zijn altijd gemaakt met elementen uit de natuur uit het gebied waar ze staan, en vormen een voor een een aansluitend evenwicht. Op Ibiza zijn ze vaak gemaakt door mensen die zich op dat punt hebben overgegeven aan de kosmos.
Torentjes bouwen dus en zich gelijktijdig kunnen overgeven aan een zenmoment. Een moment van bewustwording en spiritualiteit.

Sommige mensen vinden het lollig om de steenstapels ook op Ibiza en Formentera om te trappen. Triestig, laat de steenmannetjes lekker staan en geniet van de kunstige creaties.
Of maak er zelf ook een met jouw (spirituele) betekenis!

Geef een reactie