Cultuur Tip: Noche de San Juan 2018

Veel Spaanse feestdagen zullen je ongetwijfeld niet veel zeggen, maar Noche de San Juan is er wel een van die veel toeristen zullen onthouden. Is het niet omdat deze typisch Spaanse feestdag in juni valt, het vakantieseizoen.

Op Ibiza vieren we uitgebreid Noche de San Juan, wat gepaard gaat met muziek, grote kampvuren die ingegraven liggen in een kuil in het zand en allerlei rituelen.
Dit jaar valt het op 23 en 24 juni met groots vuurwerk en festiviteiten.

Noche-de-san-juan-ibiza

Veel Spaanse feestdagen hebben een christelijk karakter, ze zijn vaak ter ere van een heilige en worden uitgebreid gevierd.

Noche de San Juan begint met allerlei rituelen om de officiële zomer, de dag waarbij het lengen van het licht afneemt/verkort, te vieren. Door de verschillende rituelen geven ze de zon kracht en eren ze de zon die voor de mensen zorgt.

Daarnaast is Noche de San Juan ook een feest waarbij je op een spirituele manier bezig bent, een bewustwordendingsproces. Alles draait om de elementen water en vuur, volgens het geloof worden er rituelen uitgevoerd die draaien om zuivering en het vergeven van zonden. Het behoud van de schoonheid gedurende de zomer en het leven in goede gezondheid met voldoende energie.

Zo is het verhaal dat je je gezicht in de zee moet wassen tijdens de nacht van Noche de San Juan, dit zal je een heel jaar schoonheid opleveren. Je mag deze nacht echter niet in de spiegel kijken anders zal het de verbinding verbreken.

San-Juan-Ibiza

Een ander ritueel is om door het vuur te springen en zo je lichaam kan zuiveren, maar ook het zwemmen in de zee rond middernacht zal zorgen voor een goede opgewekte energie.

Daarnaast draait het ook om samenzijn en lekker eten en feest vieren. Het gaat soms gepaard met het maken van muziek en vuurwerk afsteken.

Wat overigens heel belangrijk is, is om de dag er na op te staan om te voldoen aan alle rituelen en de verbinding niet te verbreken. Soms duren de feestjes wel tot zonsopgang, mooi meegenomen als je een nachtje mee doorhaalt want dan heb je het vroeg opstaan uiteindelijk toch gehaald voor de langslapers onder ons…

Geef een reactie