Ibiza – Handige Reisinformatie

Ibiza - Handige Reisinformatie
Op deze pagina kan je wat praktische informatie vinden voor je reis naar Ibiza. Indien je vragen hebt, neem gerust contact op met Ibizaxxl.com.

Taal
De meest gesproken taal is uiteraard Spaans. Verder kan je ALLE talen en nationaliteiten tegenkomen op het eiland

Banken en Valuta
Je kan op Ibiza gewoon met je Euro’s betalen. Banken zijn geopend tussen 08:30 en 14:00. Ieder plaatsje heeft een eigen bank en een aantal pinautomaten. Let op! Pinautomaten worden in het weekend meestal niet bijgevuld.

Fooien
Een fooi van 10% is in Spanje gebruikelijk.

Auto Verhuur
Het is aan te raden om op Ibiza een auto te huren tijdens je verblijf. Je kan er ook voor kiezen om een paar dagen een auto te huren.
Dit is de ideale manier om het eiland te verkennen. Overal op Ibiza kan je auto’s huren. Uiteraard is het handiger om dit voor je vakantie al te regelen, zodat je auto gelijk klaar staat op het vliegveld.

Openbaar Vervoer
Er zijn busverbindingen – Het is dus mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen, maar verwacht niet dezelfde dienstverlening als in Nederland.

Taxi’s
Alle taxi’s hebben een meter. Let dus goed op dat deze aangezet wordt als je weg rijdt. Er zijn ook illegale taxi’s, die vaak veel hogere tarieven rekenen. De legale taxi’s stoppen bij een taxistandplaats en hebben een herkenbaar bordje op het dak. Illegale taxi chauffeurs proberen soms klanten op te pikken van de taxi plaatsen. Ga daar niet op in. De taxi tarieven op Ibiza zijn over het algemeen iets goedkoper als in Nederland.

Elektriciteit
Het gangbare voltage is 220-240 wisselstroom. De stekkers zijn hetzelfde, dus een reisstekker is niet nodig.

Drinkwater
Men zegt dat het kraanwater in Spanje gewoon gedronken kan worden. Er zit relatief veel chloor in het water. Daarom zal de gemiddelde Nederlander niet van dit water kunnen genieten. Daarom raden we aan om flessen water te kopen in de supermarkt. Bekende ketens als Lidl en Spar zijn op het eiland te vinden.

Zon
Dit weet iedereen natuurlijk al, maar we zeggen het gewoon nog een keer. Smeer je goed in! De zon kan soms erg sterk zijn op Ibiza.

Drugs
Met name in de club scene wordt er de nodige drugs gebruikt op Ibiza. Ook moet je niet gek opkijken als er opeens iemand een joint opsteekt op het strand. Hoewel drugshandel als een misdrijf wordt beschouwd en vrij streng wordt bestraft, vindt men persoonlijk gebruik niet gevaarlijk en beschouwt men verslaving als een probleem dat behandeld moet worden, in plaats van gecriminaliseerd. Het Spaanse preventiebeleid, de Nationale Drugsstrategie, wordt geleid door het ministerie van Volksgezondheid en is vooral gericht op vermindering van vraag en aanbod, verbetering van wetenschappelijk onderzoek en educatie van de bevolking.

Politie
In geval van nood bel je net als in Nederland naar 112. Op Ibiza komt relatief veel diefstal voor (zakkenrollen). Dit is vaak het geval in toeristische plaatsen. Indien je bent bestolen dien je aangifte te doen bij de lokale politie van de plaats waar je bestolen bent.

Dokter en Medische hulp
Indien je een dokter of medische hulp nodig hebt kan je het beste even contact opnemen met de receptie van je verblijfplaats of je reisleiding.
Bij nood bel je uiteraard direct 112.

Medicijnen en Apotheken
De apotheken op Ibiza herken je aan de groene kruizen. Farmacia is het Spaanse woord voor Apotheek. In de avonden en in het weekend is er in iedere plaats altijd minimaal 1 apotheek geopend.

Douane
Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen. Zolang het voor eigen gebruik is mag je in principe onbeperkt spullen meenemen. Er zitten wel grenzen aan goederen waar normaal accijns op geheven wordt, zoals sigaretten en drank. In- en uitvoer van wapens en drugs is verboden.

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Drie Koningen
1 Maart – Dag van de Balearen
1 Mei – Dag van de Arbeid
25 Juli – St. Jacob
15 Augustus – Maria Hemelvaart
12 Oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 November – Allerheiligen
6 December – Dag van de Grondwet
8 December – Maria
25/26 December – Kerstmis

OpenWeatherMap requires API Key to work. Get API Key