D’Alt Vila

Dalt Vila Ibiza

Laat je meevoeren in D’Alt Vila
Op een mooie dag op Ibiza – en daar is het tenslotte altijd een goede dag voor – is het een goed idee om een gids te regelen en D’Alt Vila te bezoeken.
We zeiden het al eerder, Ibiza-stad is de moeite waard bij een bezoek aan Ibiza en D’Alt Vila helemaal.
Duik mee in het rijk van de Arabische Moren, de Carthagenen en de Romeinen, ontdek de oude stad!

Een stukje geschiedenis:
Ibiza-stad, is 654 voor Christus gesticht als Ibossim door de Feniciërs. Ibiza en Eivissa (Catalaans) zijn hier van afgeleid.
Na de Feniciërs kwamen de Carthagenen aan de macht en werd de stad een handelspost.
Zout was een belangrijk handelsproduct van het eiland. In die tijd werd zout gebruikt om vlees en vis lang te kunnen bewaren, zodoende was het erg belangrijk voor het eiland.
Na de oorlog met de Romeinen kwamen zij aan de macht, de handelsstatus die de stad had verdween. Behalve zout, hier waren de Romeinen ook dol op. Vandaag de dag is het zout nog een bekend product van Ibiza onder de naam Sal de Ibiza.
Het Romeinse Rijk viel en de stad kwam in handen van de Arabische Moren die het Yebisah noemden.
Het eiland kwam echter op 8 augustus 1235 door Koning Jacobus 1 van Aragon in handen van de christenen, hiermee werd het eiland christelijk gemaakt.
Door de Romeinen en de Moren is de hoofdstad gesticht en D’Alt Vila gemaakt.
De bekende kathedraal, ook wel bekend als kasteel ‘Catedral de Santa María de las Nieves’ in D’Alt Vila, was vroeger het belangrijkste verdedigingswerk van Ibiza.
Bij de ingangen een ophaalbrug waar indringers overgoten konden worden met hete olijfolie. Het werk bestaat uit 7 torens. Zeven betekent namelijk het getal van geluk. Elk van deze torens is vernoemd naar een heilige zoals Santa Eulalia.


Een mooi steegje in D'Alt Vila
Een mooi steegje in D’Alt Vila


Musea
Reserveer zeker een paar uur van je tijd om een van de musea te bezoeken die de oude stad rijk is. Het zal je veel vertellen over de geschiedenis.
De ontwikkeling in de Moorse periode is ronduit indrukwekkend te noemen. Er werd namelijk in fases de oude stad steeds verder uitgebreid totdat het begrensd werd door de zee in het zuiden en het moeras in het binnenland.

Bekende musea:

  • Museu d’Art Contemporani
  • Museu Arquelògic
  • Galeria Paco Polenghi
  • Museo Puget

 

In 1930 werd Ibiza een vluchthaven voor artistiekelingen, kunstenaars en hippies.
In de zestiger jaren groeide Ibiza door de Hippies uit tot een feestbestemming, onder invloed van amfetamine werden de meest vrije feesten gevierd.
Veel vrije geesten en kunstenaars vonden in Ibiza de rust en inspiratie wat op tot de dag van vandaag nog voelbaar is op het eiland.
Sinds 1999 staat D’Alt Vila op de Werelderfgoedlijst.